Jak vybrat ATS?


V dnešní době je více než kdy jindy kladen důraz na zefektivnění a automatizaci práce. Jinak tomu není ani v náboru zaměstnanců. Recruiteři potřebují jít s dobou a umět vyhledat, oslovit a zaujmout kandidáty skrze mnoho různých platforem. ATS (Applicant Tracking System) umí usnadnit nábor i vyhledávání kandidátů tím, že dokáže skloubit dohromady téměř všechny složky náboru. ATS pomáhá na jednom místě třídit kandidáty, zaznamenávat vývoj jejich pohovorů, zapojit do náboru manažery, integrovat různé pracovní portály, propojí LinkedIn nebo vlastní kariérní stránky a mnoho dalšího. V dnešním blogu se dozvíte, na co se při výběru ATS zaměřit.  

1.   Identifikace požadavků na automatizaci náboru

 

Automatizace části náborových procesů má mnoho podob, a to od hromadných akcí s kandidáty, chytrých emailových či dokumentových šablon, automatizací činností na Linkedinu až po zapojení chatbotů. Takováto automatizace vám pomůže snížit čas na vyplňování kolonek dokumentů a různých tabulek, ale především vám tím dokáže ušetřit náklady a zefektivnit výsledky.  Ujasněte si proto, jaké jsou vaše požadavky na ATS v tomto ohledu a nabídky jednotlivých dodavatelů porovnejte.

 

Tip! Přečtěte si, proč vlastně ATS pro svůj náborový proces potřebujete.

 

2.   Sjednocení veškerých náborových procesů na jednom místě

 

Pokud získáváte kandidáty z více zdrojů (kariérní stránky, různé kariérní portály, přímé vyhledávání na sociálních sítích aj.), už pravděpodobně dobře víte, že sjednocení těchto kandidátů na jednom místě je téměř nemožné. Zvlášť pokud data uchováváte ve formě Excelovské tabulky. 

 

Jestli k hledání kandidátů využíváte různé kariérní stránky nebo oslovujete kandidáty přímo přes sociální sítě, to vám ATS dokáže skvěle usnadnit. Umí sloučit všechny kandidáty do jednoho přehledného souboru a tím vám zprostředkuje přehled o kandidátech a pracovních pozicích. Zároveň můžete přímo ze systému jedním kliknutím inzerovat na všechny portály a tím získat ty nejlepší nástroje pro znovuoslovení kandidátů v nových výběrových řízeních nebo různých marketingových aktivitách.

 

Před výběrem vhodného dodavatele si upřesněte, které kanály pro získávání kandidátů využíváte a ověřte si také, jakými integracemi kteří dodavatele ATS disponují.

 

3.   Oslovování kandidátů prostřednictvím více kanálů

 

Ověřte si, jestli můžete složení vašich současných kanálů ještě rozšířit a jaké možnosti integrace například se sociálními sítěmi jednotliví poskytovatelé ATS nabízí.

 

Díky propojení Datacruit ATS a LinkedInu, který sdružuje různé odborníky napříč profesemi, vám zkrátíme čas při přímém oslovení až o 70 %. V každého profilu kandidáta máte dostupné informace o tom, kdo a kdy navštívil jeho profil v minulosti. Zároveň vám poskytne informace o tom, jestli se daný kandidát zrovna nenachází ve výběrovém řízení nebo ve kterých se už v minulosti účastnil. Můžete si zobrazit interní poznámky a případné hodnocení kandidáta od vašich kolegů. Skrze jedno kliknutí lze zapojit kandidáta do výběrového řízení aniž byste museli něco přepisovat ručně.

 

Tip! Pokud se necítíte jako recruiteři pevní v kramflecích, inspirujte se našimi tipy, jak se stát efektivnějším recruiterem.

 

 

4.    Zapojení liniových manažerů do náboru

 

Cílem správného náborového softwaru je usnadnit práci manažerům. Nábor je pro ně jedna z mnoha činností, které musí zvládnout společně s dalšími povinnostmi.  Porovnejte si, jaké funkce v tomto ohledu dodavatelé ATS nabízí.

 

V Datacruit ATS jsme pro liniové manažery vytvořili samostatné prostředí, kde mohou rychle předávat zpětnou vazbu, vznést požadavek na pozici, hodnotit kandidáta, případně upozornit jiného manažera na zajímavý profil kandidáta. Dashboard dokáže velmi usnadnit práci, protože zvládne přehledně zobrazit, kdy a s kým je čeká pohovor, mohou k tomu pohovoru přizvat další kolegy, kterým se to zobrazí v kalendáři. Dále Datacruit ATS ukazuje, u kterých kandidátů nemají danou zpětnou vazbu nebo třeba které pozice jsou určeny jako hiring manager.

5.   Jednotný a smysluplný reporting

 

Zajistit kvalitní a přitom přehledný report z dat z více zdrojů je časově velmi náročné. V ATS můžete získat komplexní přehled o vašem náboru od úplných základních metrik až po detailní analýzu skrze jedno kliknutí. S těmito daty pak můžete v budoucnu lépe tvořit strategičtější rozhodnutí. Navíc s Datacruit můžete také měřit spokojenost kandidátů s náborem.

 

Proto si opět interně zjistěte, které metriky potřebujete sledovat, v jakých časových intervalech a v jakém formátu. Své potřeby pak porovnejte s nabídkami jednotlivých dodavatelů ATS.

 

6.   Změna dodavatele

 

Než začnete dodavatele vůbec poptávat, udělejte si přehled veškerých vašich náborových potřeb. S tímto seznamem pak jednotlivé dodavatele ATS nakontaktujte a požádejte je o předložení návrhů.

 

Příprava obsahu této žádosti je naprosto klíčová. Nezáleží na počtu otázek, ujistěte se ale, že každá z nich je spojena s konkrétním požadavkem, který jste si definovali. Neptejte se na konkrétní funkce systému ale na to, jak dokáže naplnit vámi stanovené cíle – ať se už jedná o zrychlení náboru, zkvalitnění databáze uchazečů, potřebu nábor přesněji měřit apod.

 

Jestliže vás Datacruit ATS zaujal, neváhejte nás kontaktovat budťo prostřednictvím kontaktního formuláře na www.datacruit.com, nebo jsme vám k dispozici na emailu info@datacruit.com a telefonním čísle +420 602 576 063.

Autor: Petr Kuděj

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.