5 tipů, jak se stát efektivnějším recruiterem


Pokud se snažíte projít své nekonečné seznamy úkolů, které vás v náboru čekají a utápíte se v repetitivních činnostech, které Vás okrádají o váš drahocenný čas, zde je několik tipů, které vám pomohou stát se efektivnějším recruiterem.

1. Automatizujte denní úkoly

Máte pocit, že trávíte hodiny a hodiny administrativou, takže vám na činnosti, na kterých vám záleží, nezbývá skoro žádný čas? V takovém případě je prostor pro automatizaci.

Jedním z nejúčinnějších způsobů je použití vhodné náborové aplikace (tzv. ATS). ATS řídí celý proces náboru od začátku do konce. Zde jsou úkoly, které lze automatizovat pomocí spolehlivého ATS:

  • Zveřejňování pozic na kariérní stránky, pracovní portály a sociální sítě
  • Import reakcí z externích zdrojů
  • Emailové šablony, hromadná a personifikovaná korespondence
  • Plánování pohovorů
  • Souhlasy se zpracováním osobních údajů: žádost, prodloužení, přesouhlasení
  • Hromadné akce s kandidáty (pozvání na náborový den, zamítnutí apod.)
  • NPS – zpětné vazby kandidátů
  • Pre-boarding komunikace před nástupem zaměstnance
  • Notifikace (nové reakce, nástupy, konec zkušební doby apod.)
  • Matching – automatické nalezení kandidátů ke konkrétní pozici seřazeno podle relevance (viz obrázek níže)


2. Vytvořte si checklist

Vytvoření jasného náborového postupu vede k urychlení a zefektivnění vašeho náborového úsilí. Umožní vám průběžně sledovat vaše probíhající a nadcházející úkoly.

Vytvořte komplexní seznam kroků a rozdělte jej do různých fází procesu:

  • Schválení pozice
  • Vypracování popisu pozice
  • Vytvoření inzerátu a spuštění inzerce na pracovních portálech, kariérních stránkách, sociálních sítích a dalších zdrojích
  • Předvýběr kandidátů a sdílení s liniovým manažerem
  • Plánování pohovorů
  • Příprava nabídky
  • Pre-boarding komunikace

Jakmile si tento postup osvojíte, už nebudete muset s každou novou pozici začínat od nuly.


3. Využijte svůj stávající talent pool na maximum

Pokud hledáte nové kandidáty pokaždé, když se objeví další požadavek, ztrácíte čas. Efektivnějším způsobem, jak nabírat zaměstnance, je vytvořit si svůj vlastní talent pool kandidátů.

Talent pool je databáze kandidátů, kteří již v minulosti projevili zájem pracovat pro vaši společnost. Může zahrnovat kvalifikované uchazeče, kteří se dříve ucházeli o danou pozici, ale neprošli, nebo ty, které jste získali oslovením prostřednictvím sociálních sítí, přišli na doporučení zaměstnanců, z různých eventů a dalších zdrojů.

Cílem je s databází kvalifikovaných kandidátů pracovat a kdykoli se objeví vhodná role, tak do ní sáhnout a oslovit relevantní kandidáty. Jak bude vaše databáze silnější, nebudete se muset tolik spoléhat na externí zdroje, jako jsou pracovní portály nebo agentury práce. Tento proaktivní přístup vám ušetří nejenom čas, ale také peníze a zlepší kvalitu vašeho náboru.

S databází kandidátů je dobré pracovat, vytvořit komunitu, se kterou budete pravidelně ve spojení. Můžete se rozhodnout vytvořit skupinu na Facebooku nebo LinkedIn nebo kandidáty vyzvat, aby se přihlásili k odběru vašich novinek. Prostřednictvím těchto kanálů jim pak nabízíte relevantní obsah v různých formátech jako jsou články, webináře, eventy, podcasty apod.

Příkladem společnosti, která s kandidáty takto efektivně pracuje, je Deloitte. Mají pro studenty vyhrazenou sekci, kde zveřejňují informace o stážích, nových pracovních příležitostech a studentských akcích.


4. Vytvořte si emailové šablony

Ať už zasíláte email pro navázání kontaktu s kandidátem, pozvánku na pohovor, nabídku práce, email s odmítnutím nebo pre-boarding email – pomůže vám, když budete mít připravené vzorové emailové šablony pro každý z výše zmíněných scénářů.

Tímto způsobem nemusíte znovu vytvářet emaily od nuly. Šablony standardizují proces, eliminují překlepy a zajišťují konzistentní komunikaci.

Můžete si také nastavit automatické poděkování za reakci nebo odložené odeslání v případě zamítnutí. Je to snazší, když používáte ATS. Jeho funkce vám umožní automaticky do emailů doplnit správné oslovení, název pozice, datum a čas pohovoru, umožní nastavit odložené odeslání nebo rozesílat emaily hromadně. Navíc, máte veškerou historii komunikace s kandidáty na jednom místě.

5. Mějte důležité úkoly neustále pod kontrolou

Přiznejme si to, život recruitera není snadný. Procházíte reakce kandidátů z pracovních portálů, oslovujete kandidáty na sociálních sítích, ale přitom neustále přemýšlíte o tom, jak udělat popis pozice atraktivnější.

Tím to nekončí. Musíte plánovat pohovory, komunikovat s manažery, testovat a hodnotit uchazeče, reportovat, řešit papírovaní spojené s nabídkou a nástupem kandidáta.

Jak se při tolika aktivitách udržíte v produktivitě?

Vytvořte si plán, seznam konkrétních úkolů s termíny a toho se držte. Na denní bázi tento plán revidujte a aktualizujte.

I v této oblasti vám výrazně pomůže technologie. Oblíbené jsou nástroje jako Trello, Wunderlist apod. Ideální je mít ale takovou funkcionalitu zabudovanou přímo v ATS, jako to má Datacruit. Jeho funkce Dashboard poskytuje kompletní a rychlý přehled o probíhajících náborových aktivitách. Hlídá za vás například to, kolik je nezpracovaných reakcí, kolik pohovorů vás čeká daný týden, kolik vás čeká nových nástupů, nebo i počet expirujících souhlasů se zpracováním osobních údajů. Náborová aplikace Datacruit má zároveň funkci Úkoly jejíž hlavní výhodou je možnost spojit úkol s konkrétním záznamem. Tedy třeba udělat úkol napojený přímo na nějakého kandidáta, pozici, oddělení nebo klienta. Všechny úkoly pak vidíte přehledně v Dashboard, kde je můžete i spravovat.




Implementací těchto pěti doporučení získáte lepší pozici pro to, abyste si udělali čas na důležité činnosti, jako je budování kontaktů a komunikace s kandidáty, podpora a zapojení liniových manažerů do náboru nebo měření vašich náborových aktivit. Zároveň to pozitivně ovlivní vnímání vaší společnosti ze strany kandidátů a celkově se zvedne kvalita vašeho náboru.

Autor: Zdeněk Bajer

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.