6 důvodů, proč potřebujete k náboru ATS


Moderní přístup k recruitmentu si žádá i moderní nástroje. Společnosti upouštějí od používání excelových tabulek, jako prostředku k řízení náboru a místo toho implementují tak zvaný Applicant Tracking System (ATS).

Tyto aplikace pomáhají na jednom místě třídit kandidáty a jejich pohovory, zapojit do náboru manažery, integrovat různé pracovní portály, propojí LinkedIn nebo vlastní kariérní stránky.

Zde jsou hlavní důvody, kvůli kterým by používání ATS měly zvážit velké i malé společnosti.

1. Vylepšíte Candidate Experience
V současné době platí, že kandidát je na prvním místě. Během výběrového řízení je rychlost jedním z nejzásadnějších faktorů. Nic neodradí kandidáty tak, jako dvoutýdenní čekání na reakci na poslaný životopis nebo proběhlý pohovor. ATS za vás udržuje přehled o probíhajících pohovorech a upozorní vás, kdy je na čase se kandidátům ozvat.



2. Budete efektivnější
Moderní nábor je velmi komplexní disciplína, která si žádá i komplexní technologie. Špičkové ATS systémy řeší spoustu věcí za vás, ušetří vám čas, bolesti hlav a vy se tak můžete více věnovat kandidátům nebo komunikaci s manažery. Podle vašich náborových potřeb můžete využít (A) různé formy automatizace jako: automatizovaná inzerce, automatický import reakcí, automatické emailové notifikace, automatizace souhlasů se zpracováním osobních údajů (B) hromadné akce jako jsou: hromadné a personifikované emaily směrem ke kandidátům, hromadné sdílení kandidátů na manažery (C) Podporu přímého oslovení kandidátů v podobě efektivního vyhledávání a recyklaci předchozích výběrových řízení nebo integrace s LinkedIn a neposlední v řadě (D) Dashboard, který vám v přehledné podobě zobrazí vše, co máte z pohledu náboru aktuálně na vašem pomyslném stole.


3. Vytvoříte si vlastní pool kandidátů
"Pool" je jednoduše řečeno vlastní náborová databáze potenciálních kandidátů. Jsou to lidé, kteří například v předchozí době projevili zájem o vaši společnost. Přímé oslovení kandidátů je jedním z moderních trendů a není nic snazšího než oslovit kandidáta, který již v minulosti o vaši společnost projevil zájem. Máte na co navázat! Správně zvolené ATS vám proces vyhledávání relevantních kandidátů nejenom výrazně usnadní, ale zároveň šetří čas a peníze vynaložené na inzerci.

4. Budete znát, jak vypadá váš recruitment funnel
Stačí vám pár kliknutí a zjistíte podrobnosti o průběhu náborových aktivit. Díky pokročilým analytikám budete moct sledovat klíčové metriky a odhalit příležitosti pro vylepšení. Identifikujete silné zdroje kandidátů, jednoduše zjistíte, kolik kandidátů je třeba na obsazení jedné pozice nebo průměrnou délku náborového procesu.


5. Aktivně zapojíte manažery
Ojedinělou funkcí mezi dostupnými ATS systémy nabízí Datacruit. Do našeho ATS jsme implementovali tak zvaný Portál pro manažery. Ten zásadním způsobem usnadňuje komunikaci a spolupráci mezi HR oddělením a manažery. Manažeři získávají přehled o relevantních kandidátech zařazených do výběrového procesu, mohou je jedním kliknutím schválit nebo zamítnout a poskytnout zpětnou vazbu recruitment specialistům. Datacruit řešení je vhodné I pro společnosti s velkou pobočkovou sítí, kde je za nábor odpovědný přímo manažer dané pobočky.

Pohled manažera v rámci portálu:


6. Všechna data budou v bezpečí
Kvalitní ATS systémy mají certifikaci ISO 27001, která je standardem v oblasti bezpečností informací. Odpovídají zásadám GDPR, kontrolují platnost souhlasů s využíváním osobních dat a usnadňují jejich správu.

Tyto důvody jsou jen některé z mnoha, které hovoří ve prospěch ATS. Nejsou nástrojem určeným pouze pro velká a specializovaná HR oddělení, ale jejich funkčnost ocení i menší společnosti, které chtějí dělat nábor moderním a efektivním způsobem.

Autor: Zdeněk Bajer

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.