Co dalšího dělat s daty z ATS? Využijte je v marketingu


Data jsou největším bohatstvím firmy. S kvalitními daty můžete dělat další zázraky, o kterých jste možná nevěděli. Vaše databáze talentů je možná neobjeveným pokladem. Způsobů, jak dále využít vaši databázi a data z ní je hned několik. Můžete díky ní lépe zacílit své budoucí náborové kampaně, posílat relevantní novinky a oslovovat nové lidi.   

Začněte s newslettery

S newslettery je to trochu jako s televizní reklamou. Uslyšíte, že se jedná o zastaralý formát a že „na televizi nikdo nakouká a newslettery nikdo nečte“. Výsledky ale svědčí o opaku a sílu cíleného mailingu není radno podceňovat. Vašim kontaktům z databáze tak můžete posílat upozornění na pracovní nabídky nebo je jinak informovat o novinkách z vaší společnosti, které by je mohli zajímat. Vedle konkrétních otevřených pozic může vaše potenciální zaměstnance zajímat například nově zavedený benefit nebo referral program. Myslete ovšem i na pravidla GDPR a nezapomeňte si ověřit, že váš souhlas se zpracováním osobních údajů zahrnuje i souhlas s dalším kontaktováním a zasíláním marketingových a obchodních sdělení.

Doporučujeme také kontakty segmentovat a sdělení tvořit co nejvíce na míru. IT specialistu opravdu nebude zajímat, že hledáte nového obchodního zástupce. Z hlediska segmentace kandidátů vám dobře poslouží vhodná kategorizace kandidátů pomocí klíčových slov nebo historie předchozích výběrových řízení.

Segmentace kandidátů

Pak už stačí jen připravit newsletter a ten odeslat přímo z vaší náborové databáze (ATS) na vybrané kandidáty nebo kontakty exportovat do nástroje, který za účelem newsletteru využíváte. Důležité je, aby byla komunikace směrem ke kandidátovi co nejvíce personifikovaná.

Rozšiřte publika Na Facebooku

Spojte svá data se sílou sociálních sítí. Facebook dokáže díky svým chytrým logaritmům vzít vaši databázi, spárovat ji s reálnými uživateli sítě a na základě analýzy jejich chování a zájmů vytvořit nové cílové skupiny, tak zvaná publika. V terminologii Facebooku se tato publika nazývají Lookalike audience (nebo v češtině podobné okruhy uživatelů) a zvládne je vytvořit každý zkušenější marketér, který se v prostředí sociálních sítí umí pohybovat.

Nespornou výhodou je, že díky využití vašich dat relevantních kandidátů cílíte na přesně definované skupiny. Opět se zde nabízí možnost dobré segmentace, podmínkou ovšem je mít v každém segmentu alespoň 100 uživatelů.

Oslovujte návštěvníky znovu a znovu

Setkal se s tím asi každý. Navštívíte e-shop s oblečením a jeho reklamy vás poté pronásledují všude. To stejné můžete využívat i vy například u náborových kampaní. Nasaďte na kariérní stránky Facebook pixel i Google značky (Google Tag Manager). Jakmile uživatel navštíví vaše stránky můžete mu vybrané sdělení připomínat i na ostatních místech v online prostoru – na sociálních sítích, ve vyhledávání nebo na různých webových stránkách v podobě bannerové reklamy.

Tuto možnost dobře využijete v případě větších náborových kampaní nebo v prostředí recruitment agentury pro oslovování kandidátů i klientů. Dávejte si ale pozor na přehnané bombardování uživatelů reklamami. Všeho moc škodí a člověk, který uvidí vaši reklamu 20x denně nebude o nic víc motivovaný se s vámi spojit. Například pro Facebook se doporučená frekvence reklam pohybuje mezi 1,8 – 4 zobrazeními reklamy za den.

Propojujte další zdroje dat a optimalizujte

Stejně jako přibývají kandidáti do vašeho ATS, stejně tak se obohacují data, která máte k dispozici. Jednou za čas tedy proveďte aktualizaci míst, kde data využíváte. Ruku v ruce jdou také další nástroje, díky kterým získáte další cenné informace. Google Analytics vám prozradí, z jakých zdrojů k vám kandidáti nejčastěji chodí, jaké kampaně jsou nejúčinnější, kolikrát web navštíví, než se s vámi spojí a mnoho dalšího. Tyto informace vám otevírají dveře k další optimalizaci a vylepšování vašich aktivit.

Pokud připravujete marketingovou kampaň s cílem získat nové kandidáty nebo prostě jen chcete sdílet pracovní příležitost někde na internetu a sociálních sítích, pak je důležité, aby se informace o zdroji (odkud se k vám kandidát dostal) propsala automaticky až do vašeho ATS. Moderní náborové aplikace jako Datacruit ATS vám takové sdílení výrazně usnadní. Můžete snadno vytvořit referral link pro kolegu, vytvořit link na pracovní nabídku, který má v sobě název kampaně nebo získat link na reakční formulář, který snadno vložíte do inzerátu na LinkedIn, případně na jiný portál. Reakce kandidátů se pak nejen automatizovaně propisují do ATS, ale zároveň máte přesnou informaci o zdroji kandidáta.

Externí sdílení pozice

Tradiční otázkou zůstává, kde začít. Nenechte se odradit velkým množstvím možností, které před vámi stojí. Zvolte si pro začátek jeden malý krok, který se rozhodnete vyzkoušet
a otestovat jeho efektivitu a přínos a poté přejděte k dalšímu kroku.
Autor: Zdeněk Bajer

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.