Jak na efektivní onboarding zaměstnanců


Adaptace a celkové začlenění nového člověka do týmu nemusí být raketová věda. Mějte na paměti, že váš nováček je plný dojmů a odhodlání, proto si vás vybral. Přesto během zkušební doby, kdy onboarding převážně probíhá, vzniká nejvyšší míra fluktuace nových zaměstnanců. Pojďme se podívat na způsoby, jak odchody redukovat a vyvarovat se běžným onboardingovým chybám!

TIP! Každý se někdy setkal se snížením míry motivace. Mrkněte na způsoby, jak tomu zabránit!  

   

1. Nepodceňte přípravu

Mějte na paměti, že pro nového kolegu je vaše pracovní prostředí velkou neznámou. V první řadě byste si měli zkontrolovat, že máte zařízené veškeré administrativní záležitosti. Další nezbytnosti můžou být samozřejmostí, ale nemusí. Proto si je pojďme společně projít základní body onboardingu!

  • Místo svého působení - zajistěte nováčkovi pracovní stůl, židli a vše, co bude potřebovat k výkonu své práce. Kupte mu například i nějaký hezký kalendář a psací pomůcky. Uděláte tím dojem!
  • Informujte o nástupu celý svůj tým, aby byl nováček očekáván. V den příchodu už bude každý vědět, o koho se jedná, a vyvarujete se nepříjemným situacím. 
  • Poskytněte nováčkovi harmonogram celého dne, ideálně celého pracovního týdne, aby přesně věděl, co se kdy bude dít. Přidejte tam například i oběd nebo popracovní skleničku, abyste situaci odlehčili. 

 

Pokud máte měsíčně více onboardingů, připravte si podrobný seznam, který si budete vždy před nástupem vyplňovat.

TIP! Vytvořte si například úkoly v ATS, které si jednoduše zobrazíte a máte je vždy na očích!  

  

2. Vytyčte si různorodé cíle

Proberte spolu cíle a úkoly, co bude nováček během svého onboardingového období plnit. Počítejte s tím, že proces plnění úkolů bude pomalejší než u pracovních veteránů. Úkolů by mělo být více od krátkodobých až po ty dlouhodobé. Ze začátku je skvělou motivační pomůckou poskytnutí jednoduchých a rychlých úkolů, kdy se nováček bude cítit dobře a bude mít pocit, že něčeho dosáhl. Nikdy nekritizujte, ale naopak chvalte veškeré pokroky, které nováček během onboardingu udělá. Vrátí se vám to!

TIP! Sledujte spokojenost kandidátů s náborem, abyste věděli, co případně během náborového procesu změnit!  

  

3. Nezapomínejte na komunikaci

Neříká se nadarmo, že je komunikace klíčem k mnoha dveřím. Kolega už zdá celou svou agendu a náplň práce, ale to neznamená, že byste se mu měli přestat věnovat. Ptejte se ho, jak zadanou práci zvládá. Sledujte jak vám odpovídá, protože “v pohodě” nemusí vždy znamenat “v pohodě”. Zpětná vazba je zároveň i vaším pomocníkem. Proto ji vyžadujte co nejčastěji. 

Rekapitulujte veškeré informace, které jste mu předali. Klidně i vícekrát, ať si je vždy jistý. Nemusí mu být zrovna pochuti se opětovně ptát na informaci, kterou jste mu už dříve během onboardingu řekli. 

TIP! Neustále nováčky a svůj celý tým vzdělávejte, vědomosti na trhu práce drží právoplatný prim!  

  

4. Feedback při konci zkušební doby

Konec zkušební doby je před vámi. Teď byste si s kolegou měli o samotě sednout a probrat jeho dosavadní působení ve firmě a vizi do budoucna. Měli byste mu poskytnout konkrétní hodnocení celého procesu onboardingu. 

Existují dvě hlavní cesty, kterými se můžete po onboardingu vydat.

  • Kolega splnil vaše očekávání a přejete si ho ve firmě ponechat. V této chvíli byste mu měli dát najevo, jak jste s jeho onboardingem spokojení. Znovu byste měli zreakpitulovat povinnosti jeho agendy a vřele ho požádat i o jeho zhodnocení dosavadní spolupráce.
  • Rozhodli jste se, že ve spolupráci nebudete pokračovat. Postupujete podobně jako u přijetí. Poskytnete mu jasný feedback a odůvodnění, proč jste se rozhodli pro ukončení. Zároveň byste si měli udržovat pozitivní přístup a nekritičnost. Dobrý dojem je i po onboardingu nadále důležitý!

   

Onboarding je klíčovým obdobím každého zaměstnance. Při dodržení zmíněných kroků se dokážete vyvarovat nejběžnějším chybám. Vzpomeňte si sami na sebe, jaký byl váš začátek a co by mohlo být jinak? Odpověď vás možná nasměruje správným směrem. V případě, že hledáte další kolegy a nevíte jak sepsat lákavou nabídku. Mrknětě na našich 5 kroků k sepsání té nejlepší! 

Autor: Anna Křivská

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.