5 kroků k poutavému pracovnímu inzerátu


Při zveřejňování volných pracovních pozic je třeba překonat dva hlavní problémy. Prvním je, aby byl váš pracovní inzerát pro kandidáty k vidění a druhým, aby se kandidáti na inzerát také přihlásili. My v Datacruit resp. jobs.datacruit.com vaše pozice rádi zveřejníme, ale stále je hlavně na vás, aby byl váš pracovní inzerát zajímavý a pro kandidáty atraktivní. Jak zařídit, aby zrovna váš inzerát vynikl? Postupujte podle následujících 5 kroků.

 

1. Naplánujte si rozvržení!  

Při vytváření pracovního inzerátu vše formulujte tak, aby byly informace pro kandidáty snadno čitelné. Snažte se, aby všechny části byly krátké a věcné. Pokud chcete uvést velké množství informací, jděte formou přehledného seznamu. Kandidáti při čtení vašeho inzerátu rozhodně ocení, že klíčové informace snadno najdou. Navíc zabráníte tomu, že budou zmatení nebo znudění!

Doporučená struktura pracovního inzerátu: 

  • Název pozice
  • Popis práce
  • Požadavky na kandidáty
  • Benefity a další výhody spojené s pozicí
  • Jakékoliv další informace, které chcete, aby v inzerátu zazněly

TIP! Bojíte se zveřejňovat své pracovní pozice na sociálních sítích? Nejprve si o tom zjistěte více!  

  

2. Vytvořte nezapomenutelný popis pozice 

Při psaní pracovního inzerátu můžete snadno dát prostor vaší kreativitě. Ať už text a zpracování inzerátu pojmete jakkoli, vždy ho adresujte vašemu ideálnímu (cílovému) kandidátovi. Jestliže hledáte seniorního finančního ředitele, přizpůsobte tomu i znění a zpracování textu. Jinak budou také znít inzeráty velkých korporátů a jinak “pankových” startupů. V obou případech je ale nutné definovat a zdůraznit, co by na dané pozici bylo pro kandidáty atraktivní a to pak reflektovat ve znění inzerátu. Nebojte se používat při popisu dané pozice dynamické a trendy výrazy, které vaši cílovou skupinu talentů přitáhnou. 

TIP! Nezapomeňte se podívat na náš článek o 5 inovativních náborových trendech v roce 2022!  

  

3. Definujte požadavky na kandidáta

Z různých předchozích zkušeností asi už víte, jaké budou kolegy nechcete. Podstatné je ale definování toho, jaké kandidáty rozhodně chcete. Určete si jasné požadavky na pozici, a to včetně vzdělání, základních dovedností, pokročilých dovedností a předchozích zkušeností. Sekce s požadavky na kandidáta vás ušetří pozdějšího třídění sbírkou nechtěných resp. nevhodných profilů kandidátů!


TIP! Při najímání na remote pozici existuje 5 základních otázek, které byste měli položit svým kandidátům!  

  

4. Nezapomeňte na benefity!

Pokud se čtenáři inzerátu dostali až sem, je to jasné znamení, že je pozice zaujala. Myslete na každý bonus, který by mohl být pro kandidáty zajímavý a hodnotný. Ať už se jedná o flexibilní pracovní dobu, atraktivní lokalitu výkonu práce, zdarma parkování před budovou společnosti, neumezenou dovolenou, dotované stravování, školení, vše do inzerátu uveďte v přehledném seznamu.


TIP! Přihlaste se na kurz Matěje Matolína v rámci naší sesterské společnost, Recruitment Academy. Díky němu budete tvořit efektivní pracovní inzeráty, co vám několikanásobně zvednou počty kandidátů.  

  

5. Zahrňte i doplňující informace

Ujistěte se, že v inzerátu najdou kandidáti kontaktní údaje a jakékoli zdroje, které by mohli potřebovat. Znamená to třeba - e-mail, telefonní číslo, odkazy na sociální sítě, novinky o vaší společnosti v tisku nebo vaše webové stránky. Na konci inzerátu uveďte také klíčové informace, jako je typ pracovního úvazku, lokalita společnosti, termín odevzdání žádosti na pracovní pozic aj. 

Nyní máte vše, co potřebujete k vytvoření atraktivní a efektivního pracovního inzerátu. Začněte ještě dnes a propagujte své otevřené pozice na jobs.datacruit.com, aby je kandidáti našli co nejdříve!  

Autor: Anna Křivská

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.