6 tipů pro přilákání a udržení nejlepších talentů!

Funkce ATS

Talentový management je pro každou organizaci neocenitelným nástrojem pro dosažení úspěchu a konkurenční výhody. V tomto článku se podíváme na klíčové strategie, které personalisté mohou použít k přilákání a udržení těch nejlepších talentů.

TIP! Na pracovním trhu je klíčové mít silný tým zaměstnanců, kteří jsou motivovaní, produktivní a sdílejí stejné cíle. Přečtěte si jak na to!  

  

Identifikace potřeb organizace

Prvním krokem k úspěšné strategii pro přilákání a udržení talentů je pečlivá identifikace potřeb vaší organizace. Personalisté musí spolupracovat s vedením a odděleními, aby zjistili, jaké dovednosti a kompetence jsou klíčové pro dosažení cílů společnosti. Tento krok umožní personalistům lépe zaměřit své úsilí na hledání talentů, kteří budou přesně odpovídat potřebám organizace.  

  

Silný brand zaměstnavatele

Dalším důležitým faktorem je vytvoření silného brandu. Vaše společnost by měla být vnímána jako atraktivní místo pro práci. To zahrnuje transparentní komunikaci o firemní kultuře, hodnotách a příležitostech pro rozvoj. Personalisté by měli spolupracovat s marketingovým týmem, aby vytvořili přitažlivý obraz zaměstnavatele na veřejnosti, na sociálních sítích a v rámci průmyslových událostí.

TIP! Přizpůsobte se neustálému technologickému vývoji pomocí reskilingu a interní mobility!  

  

Cílené náborové kanály

Nábor talentů vyžaduje cílený přístup. Personalisté by měli vědět, kde hledat nejlepší kandidáty. To může zahrnovat využití online nástrojů, jako jsou profesní sociální sítě, pracovní portály a specializované webové stránky. Zároveň by se měli personalisté snažit navázat vztahy s univerzitami, profesními organizacemi a sítěmi, které jsou spojeny s oborem, ve kterém vaše společnost působí.  

  

Průběžný vývoj a udržení talentů

Nepřestávejte se starat o své zaměstnance poté, co je přivedete do firmy. Klíčovou součástí strategie pro udržení talentů je průběžný rozvoj a motivace. Personalisté by měli spolupracovat s vývojem a HR na vytvoření programů pro rozvoj dovedností a kariérního růstu. Zaměstnanci by měli mít možnost se neustále učit a růst, což zvyšuje jejich spokojenost a loajalitu.  

  

Měřitelnost a analýza

Nemůžete zlepšovat to, co neměříte. Personalisté by měli pravidelně měřit účinnost svých náborových a udržovacích strategií. To zahrnuje sledování KPIs, jako je doba obsazení pozice, míra zůstávání zaměstnanců a náklady na nábor. Na základě těchto dat mohou personalisté provádět analýzy a upravovat své strategie pro ještě lepší výsledky.

TIP! Přečtěte si o jedinečných způsobech k vytvoření talent poolu IT kandidátů!  

  

Zapojení zaměstnanců

Personalisté by měli aktivně pracovat na budování pozitivního pracovního prostředí, kde se zaměstnanci cítí ceněni a motivováni. To zahrnuje komunikaci s zaměstnanci, naslouchání jejich potřebám a podporu jejich rozvoje.

V závěru lze říci, že personalisté musí neustále pracovat na identifikaci potřeb organizace, budování brandu zaměstnavatele, cíleném náboru, rozvoji zaměstnanců a měřitelnosti výsledků. Když tyto strategie správně uplatníte, můžete si být jisti, že vaše organizace bude mít neustálý přísun talentovaných jedinců, kteří pomohou dosáhnout vašich cílů a posílit vaši konkurenční výhodu.

TIP! Přečtěte si způsoby, jak redukovat odchody a vyvarujte se běžným onboardingovým chybám!



Autor: Anna Křivská

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.