Jedinečné způsoby k vytvoření talent poolu IT kandidátů


Digitální transformace, která se týká společností zaměřených na digitální nástroje a technologie, celosvětově roste. Od listopadu 2022 má podle Zippia 70 % buď digitální infrastrukturu, nebo pracuje na jejím rozvoji. 

TIP! Bez ohledu na úroveň digitální integrace hraje HR důležitou roli ve všech organizacích. Přečtěte si o HR v HR marketingu a implementujte jedinečné metody získávání kandidátů.

 

Současná situace a vysoká poptávka po IT profesionálech

Interní sítě, webové stránky, softwary, mobilní aplikace nebo databáze vyžadují údržbu a design, což tvoří obrovský prostor pro IT profesionály. Je to právě digitální transformace, co zvyšuje poptávku po kvalifikovaných IT specialistech

Dle nejnovějšího reportu Recruitment Academy HR Intelligence Report zaznamenal IT průmysl mezi lety 2021 a 2022 v České republice růst o 9,1 % (165 000 až 180 000). Růst byl obzvláště vysoký v IT rolích jako jsou Scrum Master, Python Developer a Javascript Developer. Podle pracovního portálu jobsdatacruit je 20 % všech volných pozic k 30. listopadu 2022 právě v IT oborech.

TIP! Nábor na JAKOUKOLIV pozici může být obtížný. Přečtěte si o netradičních metodách náboru nejen pro IT!  

 

Jak IT specialisty zaujmout a co je nejvíce zajímá?

Se stále sílící poptávkou po IT profesionálech je víc než kdy jindy důležité vyčnívat mezi konkurenčními nabídkami. Například diverzifikace společnosti zaujme kvalifikovanější kandidáty. Například oslovení by mělo by být originální a spíše kratší. Buďte kreativní už v předmětu zprávy “vypíchněte”, v čem je konkrétní nabídka nebo společnost zajímavá. Ať už kandidáty kontaktujete přes LinkedIn nebo mail, nezapomeňte uvést tyto 4 klíčové faktory, na které se drtivá většina z nich ptá:

  • Požadavky na technické znalosti
  • Výše odměny
  • Možnosti práce remote
  • Případně forma spolupráce (IČO / HPP)  

TIP! Nejste si jisti, jak plně využívat databázi kandidátů? Přečtěte si tento článek o způsobech, jak vytvořit talent pool!

 

Jaké informace mají recruiteři sdílet s kandidáty při prvním oslovení? “Jelikož jsou IT specialisté technicky založení, nejčastěji se ptají na detaily ohledně technologií. Zejména na konkrétní verze programovacích jazyků, používaných systémů, a zda je v rámci výběrového řízení čeká live coding. Pokud bychom se bavili o IT manažerských pozicích, nejčastější otázky směřují ke konkrétním projektům, složení týmu a vizi organizace,” říká IT recruiterka z personálně poradenské agentury, GoodCall

TIP! Slyšeli jste už o projektu ITjede.cz a ITide.sk? Právě zde se otevírají dveře naprostým nováčkům, co mají zájem o oblast IT! Vše zdarma a online!


 

3 způsoby, jak jedinečnými způsoby upoutat pozornost IT kandidátů:

1)    Uspořádejte Hackathon

Soupeření v hackathonu je skvělý způsob, jak získat osobní interakci s kvalifikovanými kandidáty. Kromě interakcí od organizace k jednotlivci jsou hackathony příležitostí pro kandidáty předvést své dovednosti, týmovou práci a vynalézavost.

Příklady hackathonu:
HackPrague
RFE/RL Prague Hackathon
CEEHACKS

Organizace nemusí mít prostředky na pořádání takto velkých hackathonů, sponzorování těch zmíněných může být řešením. Dále by vaše organizace mohla spolupracovat s univerzitou nebo kurzem a uspořádat malý hackathon.   

 

2)    Soutěž v kódování

Podobně jako hackathony i soutěže v kódování zdůrazňují dovednosti a schopnosti IT profesionálů. Namísto velké soutěže, která vyžaduje kapitál, lze soutěže v kódování provozovat virtuálně a umožnit ji více účastníkům.

Příklady soutěže v kódování:
Soutěž v kódování společnosti Google
Meta Hacker Cup
Microsoft Imagine Cup

I největších společnosti na celém světě, jako Google, financují a propagují tyto soutěže. Povzbuzuje to mladé lidi, aby se věnovali kariéře v oblasti IT a programování. Vysoce kvalitní kandidáti soutěží o hlavní cenu a zároveň se stávají součástí talentových skupin těchto společností.

 

3)    Sponzorství klubu

Všichni IT profesionálové mají život mimo práci a aktivity, které je baví. Nyní si představte, že by jejich aktivity byly sponzorované vaší společností.

Příklad sponzorství:

IT: Hry/Klub

Jedná se o jedinečný způsob, jakým společnosti využívají jednotlivé sociální sítě a podporují vytváření sítí pro své zaměstnance a IT profesionály. Sponzorováním aktivit, které IT profesionály baví, mají organizace příležitost vytvořit pozitivní image


Je nepravděpodobné, že by se poptávka po IT profesionálech v dohledné době změnila. Buďte kreativní s vašimi metodami získávání kandidátů, využijte tři výše uvedené příklady. Kandidáti si užívají pocit, že jsou na pracovním trhu žádaní. Pokud investujete své úsilí na získání jejich pozornosti, získáte uznání, zlepšíte pověst své značky a ideálně nové zaměstnance! Navíc přilákat kvalitní IT kandidáty je pouze jedna část cesty. Naučte se, jak UDRŽET jejich přízeň při onboardingu!

 

Autor: Anna Křivská

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.