3 příklady praktického využití chatbotů v náboru


Práce náborářů je velmi komplexní a zahrnuje spoustu různorodých činností. Proto není od věci zapojit moderní technologie, které by jim pomohli zjednodušit maraton každodenní úkonů, jako třeba chatboty. V tomto článku vám přiblížíme, co chatboti jsou a jaké jsou jejich benefity pro využití v HR.

Co je vlastně chatbot?

Je to program, který je určen k samočinné komunikaci s návštěvníky webových stránek. V posledních letech se stal velmi populárním v oblasti zákaznické podpory a náborovém procesu. Operátor je nahrazený umělou inteligencí, která rozpoznává otázky na základě klíčových slov. Podle toho pak generuje odpovědi

TIP! Přečtěte si naše tipy na jak efektivně publikovat pracovní inzeráty na sociálních sítích.   

Příklady funkcí chatbotů v HR

Statistika zveřejněná na portálu Userlike za rok 2021 ukázala, že přes 80 % uživatelů, se v rámci svého života na internetu s chatboty setkalo a využívalo je. Pro obor HR, který je majoritně zaměřený na komunikaci s kandidáty, má tento prostředek obrovský přínos, protože pomáhá “automatizovat” řadu opakujících se úkolů. Lze na ně také delegovat většinu opakujících se úkolů. Recruiterům se tak uvolní čas na  se tak uvolní prostor na osobní kontakt s relevantními kandidáty.

Dnešním článku jsme pro vás připravili 3 příklady toho, jak chatboty efektivně využívat v náboru: 

1. Získávání nových kandidátů

Zkuste nasadit chatbota přímo na vaše kariérní stránky. Nerozhodný potenciální kandidát by se rád dozvěděl více informací o vaší společnosti, benefitech a pracovních příležitostech. Namísto složitého dohledávání těchto informací stačí zahájit konverzaci skrze chat, resp. přesněji řečeno skrze chatbota

Chatbot poskytne skrze stromovou konverzaci veškeré informace, které kandidáta zajímají, případně  mu rovnou nabídne vhodnou pracovní příležitost. Zároveň od kandidáta dokáže získat kontaktní údaje a případnou reakci poslat přímo do náborové aplikace, např. Datacruit ATS, což efektivně vede k rozšíření vašeho talent poolu.

   [Chatbot]. In: Feedyou. Dostupné z: feedyou.ai

Pokud se rádi zdokonalujete ve své náborářské praxi, nezapomeňte si přečíst také náš článek tom, jak být efektivní recruiter.

2. Zautomatizujte prescreening

Při vysokém počtu kandidátů je chatbot kvalitním prostředkem k částečné redukci nevhodných kandidátů. Může si totiž od kandidátů vyžádat základní informace, a to od kontaktních údajů, předchozích zkušeností, znalostí, termín nástupu až po požadavky na pracovní dobu. 

Některé z těchto informací mohou být pro nábor tzv. K.O. kritéria. To prakticky znamená, že se kandidát sám z procesu vyřadí a chatbot ho buď rovnou zamítne nebo ho nasměruje např. na obecnou registraci do databáze pro případ, že by se pro něj v budoucnu objevila vhodná pracovní příležitost. Kandidátovi je samozřejmě umožněno skrze chatbot vložit přímo životopis, motivační dopis nebo jiné potřebné dokumenty.

Určitě uvítáte i možnost testování základních dovedností. Pokud například požadujete znalost jazyka, tak ho můžete otestovat prostřednictvím žádosti o překlad konkrétní fráze. Případně můžete vytvořit slovní úlohu, abyste viděli, jak si kandidát vede v rámci matematického a logického myšlení.   

3. Propojte ho s kalendářem

Propojení s kalendářem přijde vhod tomu, kdo ho aktivně využívá pro evidenci svého harmonogramu. Pokud patříte mezi tuto množinu uživatelů, tak určitě uvítáte chatbotovu schopnost vyhodnocování vašeho volného času. Propojení umožňuje naplánovat data a časy pohovoru s kandidáty. Událost se následně zobrazí přímo v kalendáři.

TIP! Přečtěte si také, jakým způsobem lze monitorovat a měřit spokojenost kandidátů s náborem.


Efektivnost chatbotů nepomáhá pouze recruiterům, ale je přínosem také pro kandidáty. Oni jsou ve finále ti, kteří s chatboty přijdou do styku. Rychlost zodpovězení otázek v jakoukoliv denní dobu, takzvaně 24/7, je nemalou přidanou hodnotou, kterou nelze zaručit v běžné komunikaci.

Autor: Anna Křivská

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.