Netradiční způsoby náboru


Cest k oslovení kandidátů existuje nespočet. V České republice se setkáváme převážně s tradičními způsoby od referralu po LinkedIn. Dlouho otevřená pozice žádá nové kandidáty a vám se zdá, že už jste všechny oslovili? Vzniklý deficit by mohly vyřešit právě netradiční zdroje kandidátů. Pojďte si přečíst o těch nejokázalejších a rozšiřte své možnosti v náboru!

TIP! Podívejte se na trendy v HR pro rok 2022 a rozšiřte své obzory ještě více!  

Proč rozšiřovat zajeté postupy?  

Je potřeba si uvědomit, že se nejedná o nahrazení doposud funkčních postupů, ale o jejich obohacení. Na pracovním trhu začíná dominovat generace Y a generace Z, jednoduše řečeno generace internetová. Tudíž nejvíce interakcí probíhá právě online
Proč se nedržet zajetých kolejí a angažovat se na známých aplikacích? Primárně jde o originalitu a dojem, který tím na kandidáta uděláte. Dominantní internetová generace bude tento počin vnímat jako jedinečný a zvláštní, čímž se dostanete do jejich podvědomí. O jaké aplikace, které lze využít k náboru, se jedná?

TIP! Oslňte kandidáty zajímavými zaměstnaneckými benefity! Které to jsou?  

1. “Swipněte” si nového kandidáta!

Známá mobilní aplikace Tinder, která umožňuje navazování kontaktu mezi lidmi se v zahraničí nově začala využívat k oslovování kandidátů. Postup je jednoduchý. Stačí vytvořit profil firmy nebo konkrétní pracovní nabídky a jednoduše swipovat mezi profily uživatelů. Mnoho z nich si do svých profilů píše i zaměstnání, vzdělání a koníčky, čímž se z většiny profilů stávají neúmyslné životopisy, které máte ihned k dispozici.   

  

2. Vytvořte hudebni seznam 

Gigant Amazon se pyšní úspěšným hledáním skrze hudební platformu, Spotify. Jak to vlastně funguje? Stačí si vytvořit profil na Spotify, ideálně přímo firemní, a vytvořit playlist, který budete zasílat kandidátům při oslovení s nabídkou práce. Buď sestavte jakýkoli playlist s kvalitní hudbou, nebo buďte kreativnější a vytvořte text skrze názvy písní. Hello od Adele je jasná první volba!

  

3. Budujte reklamu na TikToku

Nejstahovanější aplikace světa, která je hojně používaná mladší generací, zajišťuje mnoho možností v rámci oslovování této generace kandidátů. Pomocí TikToku můžete sdílet různá vzdělávací videa, co se týkají vaší firmy. Náboráři mohou potenciální kandidáty hodnotit na základě jejich videí a následně je přímo oslovovat. Toto zjištění vedlo k tomu, že TikTok přišel s pilotním programem, který může pomoci uchazečům o zaměstnání spojit se se zaměstnavateli pomocí hashtagu #TikTokResumes.


4. Udělejte dojem pomocí Snapchatu

Snapchat, známý jako hřiště sociálních sítí, umožňuje kreativní tvorbu obrázků a krátkých videí, kterými můžete udělat dojem na jeho uživatele. Pomocí krátkých videí můžete představit tým, ve kterém by dotyčný pracoval, vyfotit jeho budoucí kancelář nebo prolinkovat text na obrázku s pracovní pozici. Pomocí propojení mezi Facebookem, Instagramem a Snapchatem jednoznačně rozšíříte svůj marketingový dosah


Pozor! Mnozí si myslí, že Snapchat je aplikací pro děti a mladistvé, ale měli byste mít napaměti, že přes 50 % uživatelů je starších 25 let!

Autor: Anna Křivská

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.