5 kroků k úspěšnému náboru při využívání hiring manažerského portálu


Hiring manažer je stěžejní osobou v náborovém procesu. Kvalitní náborový proces vyplývá ze stylu komunikace mezi sourcery, recruitery a hiring manažery. Vzhledem k pracovní zaneprázdněnosti hiring manažerů se běžně náboru věnuje pouze HR, ale co když si přeje náboru věnovat i hiring manažer? Pak jsme tu právě my s naším hiring manažerským portálem, který je součástí Datacruit ATS!

K čemu Hiring Manager portál v Datacruit ATS slouží?

Portál slouží pro evidenci náborového procesu z pozice hiring manažera. Jedná se o odlehčenou verzi Datacruit ATS, kde hiring manažer rozhoduje o nových požadavcích na pozici, schválení nových kandidátů a zároveň v něm vidí své aktivní pohovory. Díky propojení klasického rozhraní ATS a hiring manažerského portálu získáváme integrovaný systém v rámci komunikace a evidence všech, pro nábor potřebných dat.   


TIP! Pokud si nejste jisti, které ATS je pro vás to nejvhodnější, mrkněte se na náš návod na to, podle čeho vybírat ATS.   


Níže je uvedeno 5 kroků k úspěšnému náboru při využívání hiring manažerského portálu:

1. Vytvoření požadavku na pozici

Odpovědný manažer má možnost zaslat požadavek na pozici do ATS, kde to následně spravují další uživatelé. Požadavek musí obsahovat potřebné náležitosti

  • název pozice,
  • důvod vzniku pozice - interní promo, replacement nebo nová pozice,
  • pobočka (oddělení),
  • Interní informace o pozici.

V ATS máte možnost vytvořit šablonu pro požadavky na konkrétní pozice, které se vám například stále opakují. Ušetříte tím práci hiring manažerovi s vyplňováním formuláře.  

  

2. Schválení pozice

Proces schvalování pozice není povinný, ale hodí se především těm, kteří do náboru aktivně zapojují hiring manažery. Žádost o schválení konkrétní pozice posílá uživatel ATS pomocí e-mailu schvalovatelům, co mají posuzování v kompetenci. Požadavek hiring manažer nalezne ve svém portálu, případně pod odkazem v e-mailu.   

  

3. Inzerce a import reakcí

Publikaci pozic mají na starosti recruiteři, kteří mají přístup do klasického rozhraní ATS. Hiring manažer bude o reakcích notifikován prostřednictvím e-mailu, kde nalezne odkaz na svůj portál s profilem kandidáta.   

  

4. Pohovory a komunikace s kandidáty 

Jsme si plně vědomi, že náborový proces je různorodý a může se u každé společnosti lišit. Proto mají recruiteři v našem systému k dispozici dva různé způsoby, jak manažery do náboru zapojit, a to:


  • hiring manažer si správu pozice vede zcela sám - uživatel ATS nastaví u pozice manažera, který si pozici spravuje. Tím se zbaví veškeré práce s náborem pro konkrétní pozici. Manažer je o všech akcích notifikován prostřednictvím e-mailu,
  • hiring manažer pouze posuzuje kandidáty - recruiter sdílí kandidáty k posouzení manažerem v okamžik, kdy projdou preselkcí. Manažer se rozhodne zdali si přeje kandidáta pozvat na pohovor, poskytne zpětnou vazbu a případně pošle recruterovi zprávu s upřesněním k pohovoru.

TIP! Jeden hiring manažer může využívat hiring manažerský portál oběma způsoby. Spravovat si může pouze některé pozice, zbylé kandidáty na jiných pozicích může pouze posuzovat.   

  

5. Uzavření výběrového řízení

Pokud si manažer spravuje pozice, tak je důležité, aby zaznamenal výsledek, takzvaně nástup nebo zamítnutí. Z karty komunikace odešle vyjádření k výběrovému řízení a následně informuje centrální HR, aby se pozice v ATS uzavřela a případně stáhla z inzerce


TIP! Přejete si zefektivnit svou náborovou aktivitu? Zde máte 5 tipů, jak na to!  







Autor: Anna Křivská

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.