Využití ATS při pozastaveném náboru


Není pochyb o tom, že Applicant Tracking System (ATS) hraje stěžejní roli v náboru většiny moderních firem. 

Téměř 99 % společností zařazených do žebříčku Fortune 500 ATS již využívá (Qu 2019). V posledních letech se však i u nás zvyšuje procento firem, kterým již sdílený MS Excel nestačí.

Mít po ruce ATS během náborového procesu přináší řadu výhod. Díky přehlednosti a automatizaci dříve nutných manuálních úkonů šetří jak váš čas, tak firemní náklady, posouvá spolupráci celého týmu na novou úroveň a napomáhá i zlepšení candidate experience.
Během pandemie se ovšem nábor mnoha společností utlumil či zcela zastavil. I v takové době však může ATS posloužit. Kvalitní databáze by vám měla rychle poskytnout relevantní kandidáty a zrychlit hledání pozice. Mít skvělé ATS však nestačí. Ukážeme si, jak kvalitu vaší databáze můžete jednoduchými kroky ovlivnit sami.


1. Pořádek v ATS

Udělejte si úklid také na vašem virtuálním stole. Vytvořte si úkoly na příští týdny, aktualizujte kontakty ke klientům, doplňte klíčová slova a ukončete statusy kandidátů u uzavřených výběrových řízení. Zaměřte se také na GDPR. Vyfiltrujte si a rozešlete brzy končící žádosti o souhlasy se zpracováním osobních údajů. Rovnou také zjistíte, zda se některý z kandidátů nebude hodit na některou z pozic, které se u vás mohou v blízké době otevřít.


2. Vytvořte si seznam nejnadějnějších uchazečů z databáze

V momentě, kdy se vám uvolnil prostor kvůli odpadlým pohovorům a stopnutí několika pozic, jste možná obrátili svou pozornost na aktivní sourcing a přidávání potenciálních kandidátů do vaší talent banky. Napadlo vás však, že mnoho kvalitních kandidátů již v ATS máte a stačí je jen lehce oprášit?

Projděte si starší výběrová řízení, vyhledávejte přes klíčová slova či využijte Boolean Search („google“ styl vyhledávání přímo v databázi, který by měl být součástí moderního ATS). Připravte si seznamy ke kontaktování, až nábor zase nabere obrátky. Využitím LinkedIn pluginu o nich zjistěte aktuální informace a seznam máte připraven.


3. Analyzujte data předchozích výběrových řízení

Během výběrových řízení plníte ATS cennými daty, které pak můžete prezentovat nadřízeným ve formě různých reportů, podle toho, jaké ATS využíváte. Ne vždy však máte čas prozkoumat reporty do detailu. Lehce pak můžete zjistit, jak dlouho vám trvá náborový proces a které fáze jej nejvíce zpomalují.

Ať už to je zpětná vazba od Hiring manažerů (s kvalitním Hiring Manager portálem v rámci ATS by to problém být neměl), počet kol pohovoru či čekání na nabídku. Využijte tyto statistiky a data ke zlepšení vašeho náboru v budoucnu.


4. Optimalizujte!

Zaměřte se na budoucnost. I když situace v náboru nemusí být v těchto dnech nejpřívětivější, brzy tomu může být jinak.

Sledujte novinky na trhu a revidujte spolupráci s pracovními portály. Zvažte, které pozice si zvládnete obsadit sami a které si zaslouží péči třetích stran.

Množství reakcí a kandidátů na trhu narůstá a bude růst i nadále. Zachovejte či ještě zlepšete kandidátskou zkušenost s vaším náborem. Aktualizujte kariérní web, oslovení, popisy pozic apod. Udělejte z vašeho systému pro nábor efektivní nástroj a konkurenční výhodu, která rozhodne při boji o talenty ve váš prospěch.

Autor: Adam Vřeský

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.