5 INOVATIVNÍCH PŘÍSTUPŮ V NÁBORU


Skoro v každém oboru, na který si vzpomeneme, se modernizuje a zefektivňuje způsob práce. Ani v oboru HR to není jinak. Pojďte si přečíst, jaké novinky v náboru kandidátů přináší rok 2022!

1. Outsourcing určitých rolí  

Jedním z převládajících trendů na současném trhu je práce na volné noze jinými slovy “freelance”. Mnoho kvalifikovaných pracovníků se raději přihlásí na vypracování menšího projektu, než aby se stali dlouhodobými zaměstnanci jedné společnosti. To je často nákladově efektivnější než pro tyto projekty obsazovat stálé pozice, což nemusí zapadnout do dlouhodobého plánování společnosti. 

Tento trend je velmi důležitý i pro recruitery, protože vytváří daleko větší fluktuaci pracovních míst. Vyspělá ekonomika neustále potřebuje náboráře, protože kandidáti a pozice se budou neustále střídat.

TIP! Vzdělávejte sebe a svůj tým pomocí těch nejlepších kurzů na trhu. Online kurzy a webináře produkované naší sesterskou společností Recruitment Academy jsou v rámci Datacruit ATS zdarma.   

   

2. Alternativní náborové sítě

Nábor prostřednictvím sociálních sítí se stal základem moderního náboru. Aby důvtipní náboráři diverzifikovali svůj talent, začali kandidáty oslovovat skrze alternativní platformy. Například Amazon slavil úspěchy při náboru na Tinderu, McDonald's prostřednictvím Snapchatu a Goldman Sachs mezi uživateli Spotify

Tyto aplikace jsou zdánlivě opomíjené jako místo pro profesní korespondenci. Z výzkumů dokonce vyplývá, že kandidáti jsou přístupnější k pracovním nabídkám, když jsou uvolnění

TIP! Ať už tedy nabíráte člověka z druhé strany republiky nebo světa a víte, že většina práce bude odváděna remote, nezapomeňte se při pohovoru zeptat na těchto 5 klíčových otázek!  

    

3. Náborový software 

ATS neboli Applicant Tracking Softwares jsou aplikace, které umožňují elektronické řízení náboru a náborových potřeb. Datacruit ATS zjednodušuje nábor tím, že umožňuje evidovat veškeré fáze náborového procesu na jednom místě, ať už se jedná o získávání talentů, reporting a statistiky nebo komunikaci s potenciálními kandidáty. Všechny náborové procesy jsou organizované a dostupné v efektivním a uživatelsky přívětivém softwaru. Datacruit ATS zlepšuje produktivitu v celé organizaci tím, že zamezuje náborovým problémům, které způsobuje práce s různými zdroji kandidátů, komunikace s kandidáty a spolupráce s ostatními manažery.

TIP! Ještě nepracujete s náborovým softwarem? Přečtěte si návod, na co se při jeho výběru zaměřit

  

4. Screening kandidátů s podporou AI

Ušetřete čas a eliminujte vliv lidské zaujatosti organizováním potenciálních kandidátů pomocí technologie AI. Bylo jen otázkou času, kdy bude umělá inteligence použita v náborovém prostředí. Svět umělé inteligence je tu a je na čase jej využít ve svůj prospěch. Naprogramováním platformy, která filtruje kandidáty na základě vlastností jako jsou dovednosti, zkušenosti nebo umístění, se okamžitě sestaví organizovaný seznam potenciálních kandidátů. Nejenže to zefektivní náborový proces, ale zajistí to, že kandidáti budou selektování zcela nestranně.

TIP! Přenechte repetitivní úkoly chatbotům. Jak na to? Vše se dočtete v našem článku

  

5. Nábor pomocí virtuální reality

Tradiční videa byla po desetiletí účinným nástrojem v náborovém procesu, který náborářům umožňuje prezentovat nabídku práce působivějším a zapamatovatelnějším způsobem. Dalším krokem ve vývoji této metody náboru by byl nábor ve virtuální realitě. Ten by mohl kandidátům umožnit, aby si práci na nabízené pozici vyzkoušeli, prošli se po firmě a seznámili se s potenciálními budoucímy kolegy. Na kandidáty tím určitě zapůsobíte. Budou si jistí, že společnost je inovativní, kreativní a zajímavá.

Způsobů, které můžeme využívat k náboru kandidátů je tedy poměrně mnoho. Nebojte se některých z nich využít. Můžete se tak dostat ke skvělým kandidátům, ke kterým byste se třeba klasickým způsobem ani nedostali. Hodně štěstí při náboru nových talentů! 

 

Autor: Anna Křivská

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.