Jak uspět při online pohovoru


Technologie jdou každým dnem více kupředu. To se nevyhnulo ani oblasti recruitmentu a tím pádem i výběrovým řízením, která zejména v dnešní komplikované době probíhají často v online podobě. Připravovat se na pohovor může být stresující, a proto jsme pro vás připravili článek o tom, jak se na online pohovor perfektně připravit a zvládnout ho na jedničku.

Několik tipů na začátek

Nezapomeňte si včas zjistit v kolik hodin a na jaké platformě se pohovor bude konat. Někteří recruiteři preferují Google Meets, jiní naopak Teams nebo Skype. Dopředu si ověřte, že daná platforma na vašem počítači funguje případně jestli si nepotřebujete do počítače nainstalovat nějaký doplněk.

Pokud máte pohovor s recruiterem v jiné zemi, upřesněte si, podle jakého časového pásma si pohovor domlouváte z důvodu časového posunu.

Typy online pohovorů

Videohovory

Nejčastější formou online pohovorů jsou videohovory. Jedná standardní přenos videohovoru mezi kandidátem a recruiterem v reálném čase. Ušetří vám to zbytečné cestování a máte více času na přípravu.

Videozáznam

Další metodou online pohovorů je videozáznam neboli videodotazník, kde zodpovíte na zadané otázky tazatelem. Tento typ pohovoru vám umožní se na otázky pořádně připravit a dobře si rozmyslet svoje odpovědi. Nezapomeňte si zapnout kameru ať vás recruiter vidí.

Příprava na videozáznam je jednoduchá. Tazatel vám pošle seznam otázek, které máte ve videu zodpovědět a také termín, do kdy vše zpracované máte poslat recruiterovi k posouzení.

Jak se připravit na online pohovor

Online prostředí nás často vystavuje riziku z toho, že nám do místnosti vběhnou děti, vypadne internet nebo že nám třeba nebudou fungovat sluchátka. Proto jsme si pro vás připravili několik tipů, jak se těmto nedopatřením vyvarovat.

Otestujte vaše technické vybavení

Ujistěte se, že zařízení, na kterém budete mít pohovor, je plně nefunkční a nehrozí mu třeba vybití nebo přehřátí. Dejte si také pozor na internetové připojení. Ověřte si, že vaše wifi nebo mobilní data vydrží po celou dobu pohovoru. Poproste kamaráda nebo známého, ať vám před pohovorem zavolá a otestujte si, že vám správně funguje jak kamera tak zvuk.

Procvičujte

Popřemýšlejte, na jaké otázky se vás recruiter bude asi ptát, a zkuste si na ně předem odpovědět. Tím si zajistíte, že žádná otázka pro vás nebude chytákem a vždy budete připraveni hned zodpovědět bez zbytečného váhání. Dávejte si pozor na rychlost a srozumitelnost. Nervozita sebou přináší to, že se snažíte mít pohovor dříve za sebou a snadno vám není rozumět, drmolíte nebo koktáte.

Nejčastější otázky u pohovoru: 

  • Povězte mi něco o sobě.
  • Co Vás na této pozici zaujalo a proč? 
  • Povězte mi o vašem největším profesním úspěchu.
  • Jaké parametry má vaše ideální práce? 
  • Co uděláte jako první, když nastoupíte na tuto pozici?
  • Proč bychom si měli vybrat právě vás? 
  • Kde u sebe vidíte prostor ke zlepšení? 
  • Jaký očekáváte plat?

Během pohovoru zazní určitě také zatní otázka "Chcete se na něco zeptat?". Proto si připravte alespoň 2 až 3 otázky, které během pohovoru položíte. Můžete se tak dovědět více informací o firmě a o práci, kterou budete vykonávat.

Příklady dobrých otázek z vaší strany: 

  • Jaké úkoly bych měl/a řešit po nástupu jako první?
  • Co musím umět nebo mít, abych na této pozici uspěl/a?
  • Co vás na práci ve firmě nejvíce baví?
  • Řekněte mi něco o týmu, ve kterém budu pracovat.
  • Jak vypadá typický pracovní den na této pozici?

Vhodné místo k pohovoru

Vyberte klidné místo, kde vás nikdo nebude vyrušovat. Upravte pozadí za vámi tak, aby působilo neutrálně. Vyvarujte se divokým tapetám nebo plakátům za vámi. Na některých platformách je i možnost si nastavit takové pozadí, které působí decentně a profesionálně.

Oblékněte se formálně

I při online pohovoru se oblékněte stejně jako kdybyste šli na offline pohovor. Oblečte si něco konzervativního a formálního. Nic nezkazíte tím, když se podíváte na stránky vašeho potenciálního zaměstnavatele a zjistíte více informací o firemním dress code.

Dámy určitě nic nezkazí elegantní halenkou se sáčkem a muži vyžehlenou košilí, třeba i s kravatou a sakem. Neberte nic těsného, protože budete poměrně dlouhou dobu sedět před počítačem. Ženy se určitě mohou nalíčit pokud jim to zvyšuje sebevědomí.

Řeč těla

Vyvarujte se razantnějším gestikulacím, houpání na židli, cvakání tužkou atp. Snažte se dát najevo, že jste zrelaxovaní a dobře připraveni. Věnujte maximální pozornost recruiterovi na druhé straně obrazovky. Nerozptylujte se ničím kolem sebe, co se netýká pohovoru. Tímto také ukážete svůj klid a prokážete tím, že pozorně posloucháte.

Pozor! Pokud nosíte brýle, je v nich vidět odraz vaší obrazovky. Můžete si na její části nechat otevřený svůj životopis pro případ, že byste do něj chtěli nahlédnout, ale vyvarujte se brouzdání po internetu. Zkrátka se věnujte jen pohovoru.

Poděkujte

Po pohovoru doporučujeme poslat e-mail nebo zprávu s poděkováním za čas, který s vámi recruiter strávil. Buďte trpělivý a dejte recruiterovi/recruiterce čas na vyhodnocení právě ukončeného pohovoru a pokud se dlouho neozve, není od věci se decentně připomenout.

TIP! Přečtěte si také blog o tom, jak bez rizika změnit práci v nejisté době. Přejeme vám hodně štěstí při hledání nové práce.

Autor: Zdeněk Bajer

Datacruit ATS pomůže zefektivnit nábor i vám

Chcete Datacruit vyzkoušet nebo potřebujete více informací?

Ozveme se vám a domluvíme nezávaznou ukázku nebo zodpovíme vaše dotazy.

* Pokud chcete, abychom vám zavolali

Chcete mluvit s naším CEO?
Zavolejte Zdeňkovi Bajerovi na +420 602 576 063.